Rouw is een diep persoonlijk en complex proces. Voor veel mensen biedt rouwtherapie of coaching waardevolle ondersteuning, helpt het om emoties te verwerken en geeft het richting aan het rouwproces. Toch werkt het niet altijd voor iedereen. Soms kan rouwtherapie of coaching niet het gewenste effect hebben, of zelfs averechts werken. Hoe komt dat? En wat kun je doen als je merkt dat therapie je niet verder helpt?

Rouw laat zich niet ‘fixen’
Rouw is geen probleem dat opgelost moet worden, maar een proces dat doorleefd moet worden. Soms zoeken mensen therapie in de hoop dat het hun pijn ‘wegneemt’. Maar rouw is geen ziekte die genezen kan worden – het is een emotionele ervaring die onderdeel is van het leven. Als iemand met de verwachting komt dat therapie een snelle oplossing biedt, kan dat leiden tot teleurstelling en frustratie.
π Wat helpt wél?
In plaats van te zoeken naar een oplossing, kan het helpen om te accepteren dat rouw een veranderend proces is. Soms is simpelweg de erkenning dat rouw mag bestaan al helend.
Het tempo van de rouwende en de therapie sluiten niet aan
Sommige mensen zoeken hulp op een moment dat ze er nog niet aan toe zijn. Therapie werkt pas als iemand klaar is om te reflecteren, te voelen en te verwerken. Als iemand nog volledig in shock of ontkenning zit, kan therapie aanvoelen als een extra belasting.
Aan de andere kant kan het ook zo zijn dat iemand sneller vooruit wil dan het rouwproces toelaat. Rouw is geen lineair pad met vaste stappen. Soms is er behoefte aan rust en tijd in plaats van actieve begeleiding.
π Wat helpt wél?
Therapie of coaching moet aansluiten bij wat jij nodig hebt op dit moment. Vraag jezelf af: Ben ik er klaar voor om hierover te praten? Of voel ik me nu vooral overweldigd? Misschien is het nog te vroeg, of past een andere vorm van ondersteuning beter.
De therapeut of coach past niet bij jou
Niet elke rouwtherapeut of coach is geschikt voor elke persoon. Een veilige, vertrouwde klik is essentieel om je open te kunnen stellen. Als je het gevoel hebt dat je niet volledig jezelf kunt zijn, of als de stijl van de therapeut niet bij je past, kan dat ervoor zorgen dat therapie niet werkt.
Sommige therapeuten werken sterk gestructureerd, terwijl anderen een meer vrije, open benadering hanteren. Sommige mensen hebben behoefte aan concrete handvatten, terwijl anderen simpelweg gehoord en begrepen willen worden. Als hier een mismatch is, voelt therapie niet ondersteunend, maar juist als een verplichting of frustratie.
π Wat helpt wél?
Durf kritisch te zijn op je hulpverlener. Voel je geen klik? Dan mag je op zoek gaan naar iemand anders. Een goed gesprek met de juiste persoon kan veel effectiever zijn dan jarenlange therapie bij iemand waar je geen vertrouwen in hebt.
Therapie richt zich te veel op praten, terwijl rouw lichamelijk is
Veel vormen van rouwtherapie richten zich op gesprekken en het cognitief verwerken van verlies. Maar rouw zit niet alleen in je hoofd – het is ook iets dat je voelt in je lichaam. Onverwerkte rouw kan zich uiten in lichamelijke klachten zoals vermoeidheid, spanning, pijn of onrust. Sommige mensen hebben meer baat bij lichaamsgerichte therapieën, zoals ademhalingsoefeningen, beweging, creatieve therapie of zelfs natuurcoaching.
π Wat helpt wél?
Als je merkt dat praten je niet verder helpt, onderzoek dan andere vormen van rouwverwerking. Wandelen, sporten, kunst, muziek of zelfs schrijven kunnen manieren zijn om je gevoelens te uiten zonder er direct woorden aan te geven.
De buitenwereld drukt je te snel in therapie
Soms komen mensen in therapie omdat hun omgeving dat van hen verwacht. “Misschien moet je eens met iemand praten” is een veelgehoorde suggestie. Maar als jij zelf niet voelt dat je therapie nodig hebt, kan het voelen als een verplichting en zal het weinig effect hebben.
Daarnaast is er in onze maatschappij soms weinig ruimte voor rouw. We worden geacht om ‘door te gaan’, en therapie wordt dan gezien als een manier om het proces te versnellen. Maar rouw laat zich niet haasten, en therapie is geen middel om “er sneller overheen te komen”.
π Wat helpt wél?
Vraag jezelf af: Wil ik dit écht voor mezelf? Of doe ik het om anderen gerust te stellen? Soms is therapie pas nuttig als jij voelt dat je er klaar voor bent. Tot die tijd kun je andere vormen van ondersteuning zoeken, zoals lotgenotencontact, schrijven of stilstaan bij je rouw op je eigen manier.
Sommige vormen van rouw hebben geen woorden
Voor sommige vormen van verlies zijn geen woorden. Denk aan stil geboren baby’s, zelfdoding, een traumatisch verlies of verlies dat door anderen niet erkend wordt (zoals een verbroken vriendschap, het verlies van een huisdier of een onvervulde kinderwens).
Sommige therapeuten richten zich vooral op de standaardfasen van rouw (zoals de vijf fasen van Kübler-Ross), terwijl bepaalde vormen van rouw een andere aanpak nodig hebben. Als je je niet begrepen voelt in therapie, kan dat juist extra pijnlijk zijn.
π Wat helpt wél?
Zoek iemand die ervaring heeft met jouw specifieke vorm van rouw. Sommige therapeuten zijn gespecialiseerd in verlies rond zwangerschap, zelfdoding of complex trauma. Als praten niet werkt, probeer dan een andere uitlaatklep, zoals schrijven, rituelen of creatieve expressie.
Wat als rouwtherapie niet helpt? Wat dan wél?
Als rouwtherapie of coaching je niet helpt, betekent dat niet dat er iets mis is met jou of dat je “niet goed rouwt”. Het kan simpelweg betekenen dat de juiste vorm van ondersteuning nog niet gevonden is.
π Wat kun je doen?
• Geef jezelf toestemming om een pauze te nemen. Soms is therapie niet wat je op dat moment nodig hebt, en dat is oké.
• Probeer andere vormen van verwerking. Wandelen, creatieve therapie, meditatie of lichaamswerk kunnen soms beter aansluiten.
• Wees kritisch op je hulpverlener. Voel je geen klik? Zoek verder.
• Sluit je aan bij een lotgenotengroep. Ervaringen delen met mensen die écht begrijpen wat je doormaakt, kan enorm helend zijn.
• Accepteer dat rouw geen einddoel heeft. Het is een proces, geen checklist.
Rouwtherapie is een waardevolle ondersteuning voor veel mensen, maar het is geen wondermiddel. Wat werkt, is wat bij jou past. En dat is een zoektocht die je op je eigen tempo mag maken.